Hasta yatağı evde sürekli yatmakta olan kişiler için özel olarak tasarlanmış bir yataktır. Bu yataklar hem hastanın konforu ve sağlığı hem de bakıcıların rahatlığı için özel özelliklere sahiptir. Temel özellikler arasında tüm yatağın yüksekliği ayarlanabilir, baş ve ayaklıklar, yan korkuluklar ve hem yatağı hem de yakındaki diğer elektronik cihazları çalıştırmak için elektronik düğmeler bulunur.
Hasta Yatağı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Kullanım kolaylığı: Elektrikli yatırma, sırtlığın kolay yatırılması, hızlı sökme vb. gibi bazı özellikler günlük kullanımı kolaylaştırır.
Modülerlik: Çıkarılabilir yatak panelleri, klipsli yatak rayları vb. içeren bir model seçebilirsiniz.
Çekici tasarım: Yatağın yatak odasının tarzına uyum sağlaması için üreticiler, ahşap yüzeyler gibi daha fazla kişiselleştirme için farklı modeller sunar.
Boyut: Yatağın boyutları ve bazasının tek mi yoksa çift kişilik mi olduğu dikkate alınması gereken temel unsurlardır. Temel kural her zaman hastanın boyundan daha uzun bir baza seçmektir.
Hasta Yataklarının Özellikleri Nedir?
Yükseklik ve pozisyon ayarı, tekerlek ve ayarlanabilir karyola gibi karyola özellikleri hastane yataklarını standart yataklardan ayırır.
Modern hasta yatakları, düşme ve basınç yaralanmalarına karşı koruma sağlamak, hasta konumlandırma ve hareket kabiliyetine yardımcı olmak ve bakıcıları olası bir aksilik konusunda uyarmak için tasarlanmış bir dizi güvenlik özelliğine sahiptir. Bu güvenlik özelliklerinin faydaları, yalnızca bakıcıların uygun eğitimi ve güvenlik protokollerinin güçlendirilmesi yoluyla gerçekleştirilebilir.
Hasta yatağı seçerken boy, kilo, hareket kabiliyeti, tanı ve komorbiditeler göz önünde bulundurulmalıdır.
Sağlayıcılar, hastanın antropometrik ve kapasite ihtiyaçlarını karşılayan bir yatağı belirledikten sonra, bir hastanın düşmeleri önlemeye yardımcı olacak güvenlik özelliklerine sahip özel bir yatağa ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için risk değerlendirme araçlarını (Mors Düşme Ölçeği ve Braden Risk Değerlendirme Aracı gibi) kullanır. ve/veya basınç yaralanmaları.
Ayarlanabilir yükseklik ayarları, hastane yataklarının temel bir güvenlik özelliğidir. Yatağın yüksekliğini yükseltmek, oturma pozisyonundan ayakta dururken hasta yardımına olan ihtiyacı azaltabilir. Yatak yüksekliğini ayarlamak, hastanın yatağın kenarında otururken dengesini iyileştirmesini sağlayabilir ve yatak yüksekliğini en düşük yükseklik konumuna indirmek, düşme durumunda yaralanmanın şiddetini azaltabilir.
Hasta karyolaları genellikle bölümler halinde yeniden konumlandırılabilir. Yatağın başı genellikle yatağın alt ekstremitelerini destekleyen bölümünden bağımsız olarak kaldırılabilir. Ek bir işlev, yatağın diz kısmının yükseltilmesini sağlar, böylece yatağın başı kaldırıldığında hastanın kambur bir duruşa kaymasını önler. Doğru konumlandırma, bir hastanın solunumunun kalitesini etkiler ve hastalık, hastalık veya yaralanma nedeniyle pulmoner rahatsızlıktan mustarip hastalar için çok önemlidir. Bununla birlikte, hastayı yatağın kenarına oturturken, oturma dengesini etkileyen pürüzlü bir yüzey oluşturabileceğinden, hastane yatağında ayarlanabilir ayarları kullanırken dikkatli olunmalıdır.